Skip to content

Κολπική μυκητίαση κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες κολπικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής τους, πριν ή μετά από αυτή. Οι αλλαγές που βιώνει το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου αλλά και κατά τον θηλασμό καθορίζονται κυρίως από τα ορμονικά επίπεδα και επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η ναυτία, η αύξηση του σωματικού βάρους και η αδύναμη μνήμη αποτελούν κοινό θέμα συζήτησης ανάμεσα στις μέλλουσες μαμάδες. Λίγες εξ αυτών ωστόσο αναφέρουν ότι η κολπική μυκητίαση μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζοντας συχνά την ήδη κλονισμένη ερωτική ζωή των ευτυχισμένων μελλοντικών γονιών. Όμως παρόλο που η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι οξεία, επαναλαμβανόμενη και ενοχλητική, συνήθως δεν ενέχει κανένα κίνδυνο ούτε για τη μητέρα, ούτε για το μωρό. Αν έχετε κολπική μυκητίαση πριν τον τοκετό, υπάρχει πιθανότητα να την κολλήσει το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και να αναπτύξει στοματική λοίμωξη.

Ωστόσο, εάν είστε έγκυος και παρουσιάζετε συμπτώματα όπως άφθονες εκκρίσεις, κνησμό και ερεθισμό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας για να εξετάσουν την περίπτωσή σας και να σας συνταγογραφήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι πιο συνηθισμένες συνταγογραφούμενες και μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασιακές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;

Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι:

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες λοιμώξεις, όπως στη βακτηριακή κολπίτιδα ή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Καθώς αυτές οι παθήσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τη μητέρα και το μωρό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας.

Υποτροπιάζουσες κολπικές μυκητιάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Μερικές φορές, ανεξάρτητα από τις συνταγογραφούμενες θεραπείες και λόγω της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών, οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις. Ο Candida albicans, ο μικροοργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πλειοψηφία των περιπτώσεων κολπικής μυκητίασης, μπορεί να γίνει ανθεκτικός ακόμη και στην αντιμυκητιασική θεραπεία.

Η θεραπεία με πρεβιοτικά μπορεί ως έναν βαθμό να ενισχύσει την κολπική χλωρίδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη από μόνη της. Αν βρεθείτε αντιμέτωπες με αυτήν την κατάσταση, το μόνο πράγμα που μένει να κάνετε είναι να ανακουφίσετε τα συμπτώματα μέχρι να τελειώσει η εγκυμοσύνη και οι ορμόνες να επιστρέψουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενα σπρέι ή τζελ, τα οποία θα καταπραΰνουν το δέρμα και θα σταματήσουν τον κνησμό και την αίσθηση καύσου. Ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν στην ευαίσθητη περιοχή σας.