Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολπικές λοιμώξεις και αντιβιοτικά

Πώς λειτουργούν τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά είναι μία ομάδα φαρμάκων που λειτουργεί είτε σκοτώνοντας τα βακτήρια, είτε σταματώντας την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να σταματούν τη λοίμωξη και να βοηθηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την ασθένεια. Αυτό το είδος της φαρμακευτικής αγωγής χρησιμοποιείται ευρέως για τα πάντα, από τον πονόλαιμο μέχρι τις λοιμώξεις οργάνων. Ακόμα κι αν τα αντιβιοτικά αποτελούν μία πολύ αποτελεσματική και αρκετά ασφαλή ομάδα φαρμάκων, δεν λειτουργούν επιλεκτικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια που επιτίθενται στο σώμα μας, αλλά μειώνουν επίσης τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά μέσα και πάνω στο σώμα μας. Αυτά τα «καλά» βακτήρια δεν προκαλούν προβλήματα και συχνά είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Η εξάλειψη αυτών των βακτηρίων είναι συνεπώς μία ευρέως αναγνωρισμένη ανεπιθύμητη παρενέργεια της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Κολπικές λοιμώξεις μετά από αντιβιοτικά

Η μείωση του αριθμού των «καλών» βακτηρίων δίνει χώρο στα επιβλαβή βακτήρια και στους μύκητες να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν βακτηριακή κολπίτιδα ή κολπική μυκητίαση αμέσως μετά ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά. Συχνά οι γυναίκες χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για να θεραπεύσουν κάποια υπάρχουσα κολπική λοίμωξη, ωστόσο μετά τη θεραπεία της αρχικής λοίμωξης εμφανίζεται μια δευτερεύουσα λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κολπική χλωρίδα έχει υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για επαναλαμβανόμενο επεισόδιο βακτηριακής κολπίτιδας ή κολπικής μυκητίασης, που μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετη θεραπεία.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις κολπικές λοιμώξεις που προκαλούν τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιήστε κάποιο προϊόν που περιέχει πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων, βοηθώντας την κολπική χλωρίδα να ανακάμψει. Με αυτόν τον τρόπο, τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων από αντιβιοτικά ή άλλους παράγοντες και να επιταχύνουν την ανάρρωση μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.