Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολπική υγιεινή

Η κολπική υγιεινή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες πρόληψης των κολπικών ενοχλήσεων. Η ευαίσθητη περιοχή έχει μία συγκεκριμένη μικροβιακή χλωρίδα, όπου τα καλά βακτήρια (που παράγουν γαλακτικό οξύ) διατηρούν την ισορροπία με τα άλλα βακτήρια. Οι μικροοργανισμοί που ζουν στον κόλπο σας είναι ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά, στο σαπούνι και σε άλλες δραστικές χημικές ουσίες. Η καλή κολπική υγιεινή θα πρέπει να διατηρεί και να υποστηρίζει τα καλά βακτήρια και ταυτόχρονα να συγκρατεί την τιμή του κολπικού pH σε βέλτιστα επίπεδα, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξή τους. Καθώς η κολπική υγιεινή είναι συνήθως σύνθετο θέμα, καταγράψαμε για εσάς μία συνοπτική λίστα με πρακτικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν στη σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής σας.

Η πλύση του κόλπου

Για τη βέλτιστη υγιεινή, θα πρέπει να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή σας μία φορά την ημέρα με χλιαρό νερό ή με ένα ήπιο (αφρώδες) διάλυμα το οποίο δεν περιέχει σαπούνι, άρωμα ή χρώμα, και το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση γύρω από την περιοχή του κόλπου.

Να θυμάστε τον κανόνα: «Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο». Με άλλα λόγια, το να πλένεστε πιο συχνά από μία φορά την ημέρα ή το να χρησιμοποιείτε σαπούνια ή αφρόλουτρα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Αν δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο κατάλληλο καθαριστικό υγρό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μόνο νερό. Αν δεν είναι εφικτό να κάνετε ντους ή μπάνιο (κάμπινγκ, μεγάλα ταξίδια κ.λπ.), συνιστάται να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια καθαρισμού, τα οποία δεν περιέχουν σαπούνι, άρωμα ή δραστικές χημικές ουσίες.

Συμβουλές για την πρόληψη και την υγεία

Η κολπική υγιεινή δεν έχει να κάνει μόνο με το πλύσιμο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη μικροβιακή ισορροπία, όπως η σεξουαλική δραστηριότητα, η χρήση συνθετικών εσωρούχων ή η αφαίρεση των τριχών της ηβικής περιοχής. Δεν μπορούμε πάντα να αποφεύγουμε αυτούς τους παράγοντες, αλλά θα πρέπει να τους λάβουμε υπόψη, ούτως ώστε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στην κολπική μας περιοχή, όταν αυτό απαιτείται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αφαίρεσης των τριχών της ηβικής περιοχής, οι οποίοι επιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων είναι ότι προκαλούν κνησμό και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή. Το τριμάρισμα είναι μέθοδος αφαίρεσης τριχών που προκαλεί τον λιγότερο ερεθισμό. Αν εμφανιστεί ερεθισμός, η χρήση ενός φυσικού προϊόντος με καταπραϋντική και δροσιστική δράση μπορεί να βοηθήσει. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να αλλάξει το pH του κόλπου και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε ανισορροπία της βακτηριακής χλωρίδας. Επομένως, συνίσταται να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή μετά τη σεξουαλική επαφή. Αποφεύγετε επίσης να φοράτε συνθετικά εσώρουχα και προτιμήστε τα βαμβακερά, που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνεύσει. Είναι προτιμότερο να κοιμάστε χωρίς καθόλου εσώρουχο. Όταν σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα, πάντα να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω, προκειμένου να αποφύγετε να εισέλθουν στον κόλπο σας τα βακτήρια του εντέρου. Τέλος, όταν έχετε περίοδο, φροντίστε να αλλάζετε τακτικά το ταμπόν, τη σερβιέτα ή τα κύπελλα περιόδου σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία του κόλπου σας

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ορμόνες σας μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην κολπική χλωρίδα σας. Οι λοιμώξεις και οι ενοχλήσεις εμφανίζονται ακόμη και σε γυναίκες που φροντίζουν πολύ την ευαίσθητη περιοχή τους. Εάν αισθάνεστε πόνο, ερεθισμό ή κνησμό, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.