Skip to content

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση;

Μυκητίαση: μια συχνή αιτία κολπικών ενοχλήσεων

Μία από τις πιο κοινές αιτίες των κολπικών ενοχλήσεων είναι η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή απλά candida. Στα συμπτώματα της μυκητίασης περιλαμβάνονται οι παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις που συνήθως περιγράφονται ότι μοιάζουν με τυρί cottage, η έντονη ερυθρότητα και ο κνησμός στην αιδοιοκολπική περιοχή. Ο κνησμός μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ερεθισμό και πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καύσου κατά την ούρηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή. Εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να σας συμβουλεύσουν για τον τρόπο αντιμετώπισης της λοίμωξης από τον μύκητα candida.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μόνη μου τη μυκητίαση;

Τα φάρμακα και τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης μπορούν συχνά να αγοραστούν χωρίς συνταγή. Σε αυτά περιλαμβάνονται αντιμυκητιασικές κρέμες, από του στόματος αντιμυκητιασικές θεραπείες, προβιοτικά, πρεβιοτικά και άλλα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι με τη σωστή αυτοδιάγνωση, μπορεί να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τη μυκητίαση χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον επαγγελματία υγείας. Ωστόσο, τα συνήθη συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης μερικές φορές μπορεί να προκαλούνται από κάτι άλλο (κολπική ξηρότητα, βακτηριακή λοίμωξη) ή μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιου υποκείμενου ΣΜΝ με σοβαρότερες επιπτώσεις. Εάν δεν είστε βέβαιες ότι πάσχετε από κολπική μυκητίαση ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τη βέλτιστη μέθοδο θεραπείας.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;

Στις κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, η κολπική μυκητίαση δεν αποτελεί απειλητική για τη ζωή πάθηση. Ωστόσο, ο συνεχής κνησμός και ο ερεθισμός μπορούν να μειώσουν δραματικά την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής, καθώς και να σας προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν κάθεστε για πολύ ώρα ή όταν φοράτε στενά ρούχα. Τα φυσικά ψυκτικά τζελ ή σπρέι μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον κνησμό και τον ερεθισμό, ενώ η χρήση κολπικών πρεβιοτικών μπορεί να ενισχύσει τη συνταγογραφούμενη θεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τακτικά την υγιεινή του κόλπου σας χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό ή κάποιο ήπιο καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής χωρίς σαπούνι, να αποφεύγετε τις σερβιέτες και το χαρτί υγείας με άρωμα και, όποτε είναι δυνατόν, να κοιμάστε χωρίς εσώρουχα.