Skip to content

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βακτηριακή κολπίτιδα

Παρατηρήσατε ποτέ μία περίεργη οσμή από την ευαίσθητη περιοχή σας;

Μια έντονη οσμή που μοιάζει λίγο με μυρωδιά ψαριού και που σας έκανε να νιώσετε κάπως άβολα; Θα μπορούσε να οφείλεται σε μια βακτηριακή ανισορροπία που είναι επίσης γνωστή ως βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ).

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα οφείλεται στην υπερανάπτυξη βακτηρίων στον κόλπο σας. Κανονικά, οι υγιείς γαλακτοβάκιλλοι είναι τα βακτήρια που κυριαρχούν στον κόλπο, εάν όμως αναπτυχθεί βακτηριακή κολπίτιδα, άλλα ανεπιθύμητα βακτήρια αρχίζουν να υπερκαλύπτουν τους γαλακτοβάκιλλους.

Η ακριβής αιτία αυτής της υπέρμετρης ανάπτυξης είναι άγνωστη, υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως όταν είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα. Επομένως, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά της βακτηριακής κολπίτιδας:

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Για τις περισσότερες γυναίκες, η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστη. Η θεραπεία στοχεύει συνήθως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η πιο διαδεδομένη μορφή θεραπείας για τη βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα αντιβιοτικά. Συνταγογραφούνται είτε ως δισκία που λαμβάνονται από το στόμα, είτε ως προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά στον κόλπο. Για την πλειοψηφία των γυναικών η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική, όμως μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία ή εμετό. Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα των παρενεργειών.

Μία άλλη συνήθης αντιμετώπιση είναι η χρήση προϊόντων αυτοφροντίδας που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο. Η δράση των περισσότερων από αυτά τα προϊόντα στοχεύει στην αποκατάσταση των επιπέδων του pH στον κόλπο.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα ένα φυσικό προϊόν που αντιμετωπίζει τη βακτηριακή κολπίτιδα και ταυτόχρονα αποκαθιστά την κολπική σας χλωρίδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Το Multi-Gyn ActiGel αντιμετωπίζει τη βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ) και προσφέρει άμεση ανακούφιση από ερεθισμούς, ευαισθησία, ερυθρότητα και πόνο που σχετίζονται με βακτηριακά προβλήματα.

Βακτηριακή κολπίτιδα και εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός ή η αποβολή. Αν είστε έγκυος και εμφανίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με τη βακτηριακή κολπίτιδα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.