Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίτια επώδυνης σεξουαλικής επαφής

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως πολύ έντονος. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έντασή του, μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή αντί να την απολαμβάνετε.

Ο ιατρικός όρος για τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι «δυσπαρευνία» και μπορεί αφενός να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού και αφετέρου να επηρεάσει ευρύτερα τη ζωή της γυναίκας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή και να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα κατά τη διείσδυση οφείλεται στην κολπική ξηρότητα.

Τι μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα;

Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια περιόδων ορμονικών αλλαγών, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης.

Η αιτία εμφάνισης κολπικής ξηρότητας κατά την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό είναι η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι μια γυναικεία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του πάχους, της ελαστικότητας και της λίπανσης των κολπικών τοιχωμάτων. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ο κολπικός ιστός γίνεται πιο λεπτός και λιγότερο ελαστικός. Παράλληλα, η λίπανση μειώνεται σημαντικά, προκαλώντας ξηρότητα και βλάβες στον ιστό κατά τη διείσδυση, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνος και φλεγμονή.

Η ξηρότητα μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία πόνου, εάν το ζευγάρι δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο στα προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μη διεγείρεται αρκετά, ώστε να παράξει αρκετή φυσική λίπανση.

Τι μπορεί να ανακουφίσει την κολπική ξηρότητα;

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια κολπική ενυδατική κρέμα ή ένα λιπαντικό που μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα και να ξανακάνει την ερωτική ζωή σας ανώδυνη και ευχάριστη. Η βασική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ειδών προϊόντων είναι ότι οι ενυδατικές κρέμες έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση και παρέχουν συνεχή καταπολέμηση της ξηρότητας που θα σας βοηθήσει να ασκηθείτε και να απολαύσετε όλες τις σωματικές δραστηριότητες χωρίς αίσθηση τριβής και δυσφορίας στην ευαίσθητη περιοχή σας, ενώ τα λιπαντικά προορίζονται για χρήση πριν από τη σεξουαλική επαφή και προσφέρουν αποτελέσματα που διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα.

Άλλες αιτίες που μπορεί να σας προκαλούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα ΣΜΝ
  • Η επισιοτομή (περινεοτομή) ή το σχίσιμο των κολπικών ιστών κατά τον τοκετό
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, ανασφάλεια για την εξωτερική σας εμφάνιση, φόβος ή προβλήματα στη σχέση σας
  • Η σεξουαλική επαφή σύντομα μετά τον τοκετό ή μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου

Άλλες ενοχλήσεις

Εάν ο πόνος που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ συνδέεται με κνησμό, κάψιμο και οίδημα, συνοδευόμενα από λευκές εκκρίσεις με σβόλους, μπορεί να έχετε κολπική μυκητίαση. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος επίσης εάν έχετε βακτηριακή κολπίτιδα. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, έως ότου η λοίμωξη τεθεί υπό έλεγχο και ο κατεστραμμένος ιστός να έχει επουλωθεί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.