Skip to content

Βακτηριακή κολπίτιδα και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές και προσδοκίες

Οι λειτουργίες του σώματός μας επικεντρώνονται στη φροντίδα της καινούργιας ζωής μέσα μας και μας προετοιμάζουν για τον τοκετό, τον θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού. Παρόλο που μπορεί να είναι μια ευχάριστη περίοδος της ζωής μας, δεν είναι τελείως ξέγνοιαστη. Οι ραγδαίες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών μας, μπορούν να οδηγήσουν σε ενοχλήσεις και πόνο. Πέρα από τα προβλήματα που προκαλούν σε εμάς, οι διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην εγκυμοσύνη μας, στην ανάπτυξη του μωρού μας και στον τοκετό. Για παράδειγμα, η βακτηριακή κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με ορισμένες σοβαρότερες συνέπειες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μόλις διαγνωστεί.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές κολπικές ενοχλήσεις. Προκαλείται από τη διατάραξη της μικροβιακής ισορροπίας στον κόλπο και μπορεί να έχει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως λευκές ή γκρίζες υδαρείς εκκρίσεις, δυσάρεστη οσμή ψαριού, ερεθισμό και πόνο στην περιοχή του κόλπου.

Παρότι αυτά τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα, δεν είναι απειλητικά για τη ζωή και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά ή ένα φυσικό προϊόν που θα αποκαταστήσει την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.

Ωστόσο, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Για τον λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν βακτηριακή κολπίτιδα θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η χρήση φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλούς περιορισμούς και πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τη μαία σας. Μερικές φορές, ορισμένα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των πιθανών κινδύνων για το μωρό, αλλά συνήθως η χρήση τους αποφεύγεται απλώς και μόνο επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη, η οποία συχνά αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη. Η εναλλακτική λύση είναι η χρήση φυσικών προϊόντων, τα οποία επαναφέρουν το pH του κόλπου και επιτρέπουν στα «καλά» βακτήρια να αποκαταστήσουν την ισορροπία της χλωρίδας στο κολπικό περιβάλλον. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά επειδή κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, ο τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό ή τη μαία σας.